Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ Rendben!
Menü

Elektromos motorok típusai

2017. 08. 15. 00:00:00

Elektromos járművek három fő komponensből tevődnek össze: motor, a hozzá való vezérlő, és ezek energia ellátását biztosító akkumulátorok. Ebben a cikkben a motorokról lesz, de igérjük a másik két témáról is fogunk írni.

Nos, hát motorok, nem könnyű írni róla, úgy, hogy midnekinek adjunk új információkat, de ettől még nem legyen szakmai zsargon. Kezdjük is az alapokkal a csoportosítással.

 1. Kefés motorok, angolul Brush rövidtve DC vagy PMDC. 
 2. Kefe nélküli motorok, angolul Brushless, rövidítve BLDC.

És akkor boncolgatom tovább:

 • Kefés jelző arra utal, hogy egy szénkefe viszi át az áramot a forgó részre. Alacsonyabb teljesítmányű (1000 watt alatt) elektromos motorok általában ilyenek. Fontos tudni, hogy a szénkefe kopó alkatrész, de nálunk van utánpótlás!
 • Mind a két kategóriába tartozó motorok általában 20.000 watt (azaz 20kw) alatt állandó mágnesű, angolul permanent magnet, rövidítve PM. Ahol nincs mágnes, ott elektromsoan gerjeszik a mágneses teret. 
 • A rövidítéseknél a DC az angol direct current-ből ered ami magyarul egyen áram. Ennek ellentetje az AC alternativ curent, vagyis váltakozó áram, köznyelvben váltóáram.
 • Kefe nélküli motorok motorok általában hall szenzorosak, vagyis van öt vékonyabb vezeték is. Ezek végzik a motor forgási poziciójának megállípítást. Ezáltal ezek a motorok halkabban tudnak elindulni. BLDC motorok leehtnek sensorless-ek is vagyis szenzor nélküliek, bár ezek ritkábbak.

Ha ez nem lenne elég, és még tudod követni a káoszt (pedig ez még nem is miden), akkor vegyünk egy másik csoportosítást.

 1. Agymtorok, angolul HUB motor.
 2. Külmotorok

Bővebben kifejtve:

 • Ezek egy teljesen más szempontok mint a kefe nélküliség.
 • Az agymotorok általában áttétel nélküliek, angolul gearless. Tehát a motor már a fix sebességre és nyomatékra van tekercselve, tervezve. Ezáltal kisebb a meghivásodás esélye és könnyebb is tud lenni a nemlétező áttétel súlya miatt. Vannak agymotorok amik már az integrált vezérlőt is tartalmazzák.
 • Külmotorok esetében kisebb teljesítményben elérhetőek a gyárilag áttétles motorok is, viszont nagyobb teljesítményeben nem igazán.

Vannak, akik nem járművet hajtanak elektromos motorral. Az állandó mágnesű egyenáramú motorokat lehet használni generátorként. Vagyis kiválló választás lehet egy házi készítésű szélgenerátorhoz. De vannak akik mézpergetőkhöz használják ugyanezeket a motorokat 12V-on hajtva, hogy kivesebb legyen a fordulat.

És így a végére szeretnék megosztani veletek két olyan dolgot ami elég evidens, de mégis aranyat ér:

 1. Áram = Nyomaték: Minél több a motorra engedett áram, annál nagyobb lesz a nyomatéka és így, ezáltal a gyorsulása is.
 2. Feszültség = Fordulat: Ha csökkentjük a motorra köttött akkupakk feszültséget, akkor csökken a motor fordulata is.

Senkinek se javasoljuk az elektromos motorok tunningolását, mert könnyen tönkremehetnek. A motor belső ellenállása miatt a többlett feszültség következtében több áramot td felvenni a motor, ami akár leégéshez is vezethet!

+1: Áttételezés: Tegyük fel van egy motorunk ami 5000 rpm-el (forduat/perc) forog, A nyomatéka legyen 20 Nm. Ha csinálunk egy 1:5 áttételt, akkor a kerék fordulata 1000 rpm lesz, viszotn a nyomatéka 5x akkora, vagyis 100 Nm. Fogaskerék méretével könnyen lehet változatni az áttételen.

Ahogy az elején igértem, a következő cikkünk a motor vezérlőkről fog szólni.